Case Studies

Walnut Console Table

One of my favourite pieces from 2016. The brief was to design a hallway console. It had to be a certain height and width and the client preferred an organic feel. I started sketching and after various designs this design was chosen. I took a long time getting the shape of the tree base right. In the end the wood I selected helped dictate the form. In the end a stunning piece I hope you agree!

'The console table is absolutely stunning !!! It is so beautiful. The wood, the design, the finish - all perfect! It looks great in our hallway. Thank you so much for all your care in designing and making it. I really appreciate your fantastic skills.'

Sheila Simison

Treasure House, Polzeath

Treasure House in Polzeath was my first house design commission after the extension to my own home. The previous house on the site was removed so we started with a blank canvas. The design for the house was somewhat dictated by the unusual shape of the plot. I wanted to put a large enough house on the site but not over saturate the space so that it felt congested. The house is a holiday home, I was imagining families staying there and I thought it would suit upside down living. With the upstairs being one long room for entertaining when not at the beach 2 minutes down the lane. The bedrooms would then be all downstairs. I added a courtyard out the front which works really well with the movement of the sun. This would be screened behind a surrounding wall which also makes up one side of the garage but gives great privacy to the house. All the bedrooms have a door that link to the courtyard so it is easy to bring the outside in with plenty of fresh air and sunlight. Materials were chosen that would age and help the building blend in to its environment. The garage has two rooms so there is plenty of space for surf boards and wet suits to hang and there is an outdoor shower to make sure most the seaside stays outdoors!

May Lodge

The client had built a house with both traditional and modern methods. I wanted the table to reflect this too. The table top bows out in the centre giving the table a wonderful shape. I wanted the legs to incorporate the same graceful form so I drew up drawings of the table with legs made from rolled steel. I thought that if they were powder coated in anthracite, the deep colour would make them look as if they had been forged from wrought iron. I also wanted the legs to curve inwards at the base but also follow the angle of the curve in the table top. The end result is perfect. The table with the finished legs looks striking in the space.

Eason Table/Bench

A customer saw one of my dining room table designs on instagram and asked if I could make him one and design a bench to go with it. The table was made from oak and was bleached 4 times to make it really pale and then made it's way over to Hong Kong!

Bath Project

I have made a few pieces of furniture for this family. Being active outdoorsy types with 3 children storage is a must. They wanted something stylish and with some colour so the yellow lipping was added which can be seen even when the doors are closed.

Stoke Newington Project

Customer extended in to the attic and added a dormer window for some outside space. My job was to provide storage space and shelving that would incorporate their extensive media/music kit! The units were sprayed in various shades of white and grey and finished with an oak top. I particularly like the nice way the unit fits within the angles of the roof.

Chest of Drawers

This personal commission was from a grand mother to her grand children, twin girls. The customer was shown a few different designs and settled on this playful arrangement of drawers. We added the names of the girls and the insides of the drawers were sprayed in colours the girls liked. One was rainbow colours, the other in shades of pink.

French House

The first commission for a lovely house in the South of France was to design and make a bespoke kitchen. We worked closely on this project with Marlborough Interiors, a local interior design company. The kitchen was made from oak mocca and finished with a contrasting white diresco top. We made a set of continuous wall mounted shelves which housed a hidden strip light that lit the work surface. After completion the owner asked Design by Timber to make many more pieces for the house. Including wardrobes, shelving units, built in cupboards for storage, bathroom furniture and my personal favourite a 4.5 metre dining table. The table itself was made in solid oak and bleached, which removes the colour from the timber and makes it look very pale. The legs were elegantly formed using glacial white corian. The table will seat 12 and is a central feature in the home and is in constant use by all members of the family.

'Working with Tim, Design by Timber, is always a pleasure. The interpretation of our brief, whether it be a small cabinet or a bespoke kitchen, is always very well executed with professionalism, craftsmanship and to a superb quality finish.'

Marilyn Johnson - Marlborough Interiors UK Ltd

Castle Cottage Gifts

A small but perfectly formed bespoke shop in the heart of the picturesque village of Castle Combe, Wiltshire. The owners were a textile designer and trained chef who were sacrificing the front room of their home to open a gift shop. The brief for the shop was to be simple, rustic, neat, relaxed and welcoming. The units had to display a variety of gifts both large and small and also offer storage space for stock items. Functional and homely in feel the owners also wanted a secure desk area where they could work, watch the shop and man the till.

'Before transforming our living room into a design led gift shop in the centre of the idyllic village of Castle Combe, we got several quotes from reputable shop fitters, cabinet makers and then Tim. As not one wall was straight, we had a fireplace to hide and we were fearful to create too many holes in the twelfth century walls, we felt it necessary to work with a designer. Tim not only entirely understood what it was that we had pictured in our mind but he added creative touches to best utilise the space. The peace of mind that we had working with Tim was worth a great deal. We trusted his creative vision and did not need to hassle him one bit. When it came to the fitting, they were efficient, tidy and friendly and there was an atmosphere of shared excitement for our new venture. Tim delivered above and beyond our expectations and was worth every penny. We hired a designer rather than a shop fitter and it shows. Every day we have compliments on our 'beautiful shop' and the space caters for our demands as a lived in operating shop with a toddler behind the counter. We only wish we could get Tim to do our whole house!'

Genevieve Sioka, Castle Cottage Gifts

The Espresso Room, Bloomsbury, London

Ben the owner of The Espresso Room in Bloomsbury found an intimate space in Great Ormond Street. Perfect to launch his flagship shop selling his unique blends of coffee. Space in the shop was tight. The brief was to design a shop with a serving counter, storage, customer seating inside and out. Ben had chosen a natural screed for the floor, I had found a beautiful larch board to be the main material in the shop. Larch has a fantastic grain which is very easy on the eye. It is also great outdoors so perfect for seating. I opted for a monolithic block of larch for the counter with nice crisp lines. The storage units were made from a man made board that was dyed all the way through and hung up high to optimise the space below. I designed a new style of bench for the shop. Luckily for Ben and me I had been working on an idea for an outdoor bench and it really suited this space. I made a number of benches that could be arranged in a variety of configurations, depending on who's wanting to sit where. I also made some small tables to match.

'Design by Timber designed a fantastic interior for my coffee shop in Bloomsbury. With a limited budget and limited space Tim produced a practical and stylish interior. Would highly recommend'

Ben Townsend, The Espresso Room

The X Bells, Norwich

The X Bells was a large pub in Norwich owned by Greene King. The interior was very dated and needed a new look. The building was at one time a bank, a shop and a pub so I decided to decorate the exterior of the pub to give the appearance of 3 different shops. To accompany the outside I decided to have 3 different zones inside the pub. The whisky bar would be oak with small individual shelves with built in LED bulbs to light the bottles placed on them. To compliment the oak colour and the whisky bottles the top of the bar would be wrapped in copper. A large table would sit in front of the main window to welcome customers as they enter and a series of red lampshades of various sizes would be suspended above to create an ambient feel. The fine whisky's shop would be a chill out area with leather chesterfields arranged around a wood burning stove. The largest room would house the largest tables with a mix of metal chairs and church pew seating that I bought at auction, sandblasted and stained in a grey colour. I organised very lavish curtains to hang either side of the windows, the inside arch and either side of the stage that would be used for live performances. The walls in this room would be clad with timber panelling to reinstate some character back in to this room which had most of its original features removed over the years. An oak floor was layed throughout and stained black to give a modern twist. Finally old fashioned lamp shades would line the newly panelled walls and provide low lighting to create a cosy environment.

'Tim Hitchens is a one in a million find. He approaches your job with boundless enthusiasm and has the ability to be able to transfer your ideas from your mind to paper and turn them into a reality better than any other designer I have met. To anyone that is considering working with Tim is meet him and no one else will compare'

Patrick Fisher, Havana Late Night Lounge

Knowhere, Norwich

This particular bar had fallen out of favour with its customers so needed a revamp. The aim was to change the layout of the ground floor and incorporate a chill out room with seating and design and build a bar that would be capable of serving high volumes of booze. The chill out room was first to be built. We opted for the low slung seating which really made people sit back and relax. One wall and the ceiling were clad in upholstered panels using star cloth which had numerous setting to alter the mood of the room. There was a huge room that was not being used so I decided this space would be suited to house an oval bar. In my mind these are great visually, fantastic to work behind and really sociable to stand around. I wanted to keep the look dark and opted for a sandblasted oak finish that would be stained and varnished for a unique burnt out effect.

Havana Late Night Lounge, Norwich

When I first visited this premises it was a very run down and uninspiring venue. We had to start from scratch and the only request was that some of the seating had to look like beds. We started by separating the rooms into zones - somewhere to buy drinks, somewhere to dance, somewhere to sit and somewhere to lounge. With limited time and budget we wanted to make the interior look sophisticated but simple. We opted for an old fashioned panelled bar front which would be lit from above for effect. Large mirrors behind the bar to increase the size and give the corner depth. The bar was large and the first thing you see when you enter the building. The seating were plain platforms, this way customers could use them as they wished. You could either spread out or cram a large group on to them. They were upholstered in a durable waterproof fabric. The bed area proved a great success providing a comfortable area to layback and relax with scatter cushions providing extra comfort.

Mathmos, London

Simon Maidment approached me to ask if I could build his design for the interior of the new Mathmos Store on Kingsland Road. As Mathmos was famed for lighting the interior of the shop would be dark and moody to allow the lights to show off their ambience. The shop had an existing grid like suspended ceiling so tiles of the same size were used to cover the floor. Simon designed box units for me to build which would stack and create excellent display units.

Lik and Neon, Brick Lane, London

Gitta Gerswenta contacted me to see if I could turn her idea for a lifestyle/concept store in to reality. It was a small space on Sclater Street just off Brick Lane, London. The shop design was compact with display being the most important factor with some storage. A stud wall would be erected which made a partition for a kitchen and changing room. The wall was clad with mirror. A lovely cash desk made from MDF sprayed white with an acrylic hood to display jewellery. The walls and floors were crooked to say the least but as budget did not allow too many alterations we left the floor for rustic effect and decided to line the walls with panels to hide alcoves, wiring and at the same time making the interior look very modern. All the walls and furniture would be painted white which allows the product to stand out.

'Each time I have worked with Tim has been an absolute delight - great craftmanship, fantastic attention to detail and he is probably the most cheerful person I have ever had the pleasure to work with'

Gita Gschwendtner Ltd

Toni and Guy Salon: Essensuals, Marlborough

The design for this salon was to be simple, minimal, clean, functional, sophisticated yet welcoming. Daryl the manager had some strong visions, some had to be honed in! The old interior was very drab and quite depressing to be in so it was decided that a fresh white would be the dominant colour throughout with some corporate imaging from Toni and Guy. The cutting stations had hidden drawers for products and tooling. Each had built in plug sockets and a stainless holster for the hair dryers. The floor was raised below the hairwashing units to hide pipes and drainage and mirrors went floor to ceiling to make the space seem larger than it was. The main desk was curved to give a soft approachable feel and the wardrobe for clients coats was turned around to hide clutter and to house one of the salons flat screens. Next to the main desk four slick display panels with low cupboards house the products used by the salon that are on sale to the public. Large porcelain tiles were laid to complete this beautiful space.

Back to top

TSH Ltd trading as design by timber. Registered Office: Orchard Barn, Lydeway, Devizes, Wiltshire, SN10 3PU Registered No:5361102
All content © Tim Hitchens 2010

website design by unstuck